24 Kasım 2013 Pazar

Gelin "KÖY ENSTİTÜLERİ"ni tanıyalım_Anadolu'nun Uyanışı

Babam ,Aksu Köy Enstitüsü mezunu
 
Köy Enstitüleri
Atatürk, Köy Enstitüleri’ne olan zorunlu ihtiyacın
gerekçelerini şöyle açıklar:
Köylü Önderler Okulu
Köylü Önderler Okulları
“Efendiler! Asırlardan beri milletimizi idare eden hükümetlerin tamamı eğitim isteğini ortaya koymuşlardır. Ancak bu arzularına erişmek için doğu ve batıyı taklitten kurtulamadıklarından, sonuç, milletin cehaletten kurtulamamasına sebep olmuştur. Bu acı gerçek karşısında, bizim takibe mecbur olduğumuz eğitim siyasetimizin esas çerçevesi şu olmalıdır; demiştim ki bu memleketin asıl sahibi ve toplumsal varlığımızın asıl nedeni köylüdür. İşte bu köylüdür ki bugüne kadar bilgi ışığından yoksun bırakılmıştır. Bu nedenle bizim takip edeceğimiz eğitim siyasetinin temeli, evvela mevcut cehaleti yok etmektir. Efendiler! Bu hedefe ulaşmak, eğitim tarihimizde kutsal bir aşama oluşturacaktır. Bir taraftan cehaleti yok etmekle uğraşırken bir taraftan da memleket evladını toplumsal yaşama ve iktisatta fiilen etkili ve verimli kılabilmek için acil olan ilkel bilgiyi işe yarar bir tarzda vermek kuralı eğitimimizin esasını teşkil etmektedir. Efendiler! Yetişecek çocuklarımıza ve gençlerimize, görecekleri tahsilin sınırı ne olursa olsun, en evvel, her şeyden evvel Türkiye’nin bağımsızlığı ile kendi benliğine ve ulusal geleneklerine düşman olan bütün unsurlarla mücadele etmek lüzumu öğretilmelidir.”
Arifiye Köy Enstitüsü - Tonguç ve Balkır Kendi Yaptıkları Bankta
Arifiye Köy Enstitüsü - Tonguç ve Balkır Kendi Yaptıkları Bankta
Nadir Eyinnen “Konferans Notları”nda şunları belirtiyor:“Başarıyla tamamlanan Kurtuluş Savaşımızın ardından Cumhuriyet ilan edilmiş, Kemalist önderlik ülkenin inşası için kolları sıvamıştır. Hedef ‘Çağdaş medeniyetler seviyesine çıkmış’ yeni bir toplum yaratmaktır. Köylünün özgürleştirilmesi, ağa–şeyh–tarikat üçgeninden kurtarılması, sanayi toplumu yaratmanın olmazsa olmaz koşuludur.”
Arifiye Köy Enstitüsü'nde Açık Havada Ders
Arifiye Köy Enstitüsü'nde Açık Havada Ders
“Kurtuluş Savaşı’nın ağır yükünü çeken, henüz demokrasiyi yaşatacak ve cumhuriyet yurttaşı niteliğine kavuşamamış olan köylüler, uygar toplumun tüm nimetlerinden yoksundurlar. Cumhuriyetle birlikte girişilen köye hizmet çabaları ya köylünün beklentilerine uymadığı ya da becerilemediği için yarım kalmıştır. Başarı için köylünün dilinden anlayan yeni bir aydın tipine gereksinim vardır. Bu da köylünün kendi içinden çıkarılabilecektir. İşin bu püf noktasını ilk yakalayan ve kendisi de bir köylü çocuğu olan büyük eğitimcimiz İsmail Hakkı Tonguç’tur. Büyük güçlüklerle öğrenim olanağı bulan Tonguç, Köy Enstitüsü sisteminin hem kuramcısı, hem de kurucusudur.”
Düziçi Köy Enstitüsü Kız Öğrencileri
Düziçi Köy Enstitüsü Kız Öğrencileri
     “Köylüye bir şey öğretebilmek için, ondan bir çok şey öğrenmeli.” demiştir İsmail Hakkı Tonguç
Hasanoğlan Köy Enstitüsü Öğrencileri Kendi Yaptıkları Açık Hava Tiyatrosu'nda Folklor Gösterisinde
Hasanoğlan Köy Enstitüsü Öğrencileri Kendi Yaptıkları Açık Hava Tiyatrosu'nda Folklor Gösterisinde
"Türk köyü, daha belki yirmibeş yıl alim değil, kahraman isteyecektir. Bataklığı kurutmak, sıtmalıya kinin rejimi yaptırmak, trahomlunun gözüne ilaç damlatmak, okul binasını yapmak, yaralının yarasını sarmak, gebeye çocuğunu doğurtmak, pulluğun nasıl kullanılacağını veya tamir edileceğini öğretmek, bozuk köprüyü yapmak, ıslah edilmiş tohumu tarlaya saçmak,  ulemanın (alimin) işi değil, kahraman teknisyenler ordusunun işidir. O (köylü), bu kahramanları kendi içinden yetiştirmeğe mahkum.  Köyden yeni renk ve seda getirenleri saygı ile karşılamak gerekir.”
Kızılçullu Köy Enstitüsü'nde Resim Dersi
Kızılçullu Köy Enstitüsü'nde Resim Dersi
Nadir Eyinnen “Konferans Notları”nda şunları da ekliyor: “ Köy Enstitüsü düşü, ilk olarak askerliğini yapmış okur-yazar gençlerden oluşan ve okutman denilen bir grupla hayat bulmaya başlar. Bu grup 1936 yılında Eskişehir’in “Çifteler Çiftliği”nde dört aylık ‘Eğitmen’ kursundan geçirilip ‘geçici öğretmen’ olarak Ankara köylerinde görevlendirilir. Bu 84 ‘okutman’ başarılı olur. Eğitmen adayları, açılacak Köy Enstitülerinin ilk binalarını da yaparlar. Kendi köylerine giden eğitmenler, topladıkları çocukları üç yıl okutup mezun ederek yenilerini alıyorlardı. Köy Enstitüleri, köylerden toplanan başı kabak – yalın ayak çocuklarla oluşturuluyordu. Bu çocuklar, Enstitünün yorucu işlerini yaparken, çağdaş yöntemler kullanarak kendi yetiştirdikleri ürünlerle daha iyi beslenebiliyor, sanat ve meslek öğreniyorlardı. Her biri için en az bir enstrüman çalmayı öğrenme zorunluluğu vardı.”
Kızılçullu Köy Enstitüsü Öğrencileri Folklor Gösterisinde
Kızılçullu Köy Enstitüsü Öğrencileri Folklor Gösterisinde
“Osmanlı feodal toplumunun yerine çağdaş ve sanayi toplumu yaratmayı hedefleyen Cumhuriyet ideolojisi, kişiyi kul olmaktan çıkarıp, özgür yurttaşlar konumuna çıkarmayı hedefler. Cumhuriyet ideolojisine göre toplum ise, ümmet değil özgür yurttaşlar birliğidir. Eğitimde ise hedef, “Fikri hür, irfanı (anlayışı) hür, vicdanı hür” nesiller yetiştirmektir. Bir devrimin sürdürülebilmesi özellikle iki alanda kazandığı başarılarına bağlıdır. Bunların biri hukuk diğeri ise eğitim alanıdır. Bu nedenle Cumhuriyet Devrimini sürdürebilmek ve Türk toplumunu “çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne” çıkarabilmek için, eskiyen Osmanlı feodal kurumlaşmasının parçalanıp dağıtılması ve yerine yeni kurumlaşmanın yaratılması zorunluydu. Feodalizmin tasfiyesi ancak yeni kurumlaşma ile mümkündü. Feodalizmin tasfiyesi demek ise köylünün özgürleştirilmesi anlamına geliyordu.”
Zurna Çalan Bir Köy Enstitülü Öğrenci
Zurna Çalan Bir Köy Enstitülü Öğrenci
“Köylüyü özgürleştirmekten ne anlıyoruz? Hem ekonomik, hem de düşünsel (ideolojik) düzlemde özgürleştirmeyi anlıyoruz. Burada belirleyici olan, -yani diğerini de etkileyecek olan olgu ekonomik özgürleşmedir. Ekonomik olarak bağımsızlığı olan bir kesimi düşünsel planda özgürleştirebilirsiniz. Köylüyü kurtarabilmek için köylünün, ağanın marabası olmaktan çıkarılması ve toprağın sahibi olması gerekir. Bunun için gerekli olan tek şey ‘Toprak Devrimi’dir. –Bazılarının ifade ettiği gibi toprak reformu değil!– Ancak Toprak Devrimini başlatmak ve sürdürebilmek için köylü önderlerine ihtiyaç vardır. . Köylüyü örgütlemek için köye gönderilen kentli kadrolar ya köylüyü anlayamadıkları için köylüyle diyalog kuramamakta ya da köydeki sıkıntılara göğüs geremedikleri için köyü bırakıp geri dönmektedirler. Bu sorunun tek bir çözümü kalır. İsmail Hakkı Tonguç’un dediği gibi; ‘O (köylü), bu kahramanları kendi içinden yetiştirmeğe mahkum’dur.”
Mandolin Çalan Bir Köy Enstitülü Öğrenci
Mandolin Çalan Bir Köy Enstitülü Öğrenci
“İşte Köy Enstitüleri böyle bir sürecin ve böyle bir ihtiyacın ürünü olarak ortaya çıkar. Hedefi Toprak Devrimine önderlik edecek –yani köylüyü özgürleştirecek- kadrolar yetiştirmektir.Ve de öyle yapar. Zaten patlama noktasında olan toplumda öylesine çabuk filizlenir ki, toprak ağalarının yanısıra, devrimden sonra palazlanmaya başlayan burjuvanın yüreklerine korku siner. İşte bu yüzden, dünden bugüne süren Köy Enstitüleri tartışması, aslında Cumhuriyet Devrimi’ne karşı alınan tutumla aynıdır. Kim ki Atatürk Devrimine karşı çıkmış ve sulandırmıştır, O, Köy Enstitüleri’ne de karşı çıkmış ve sulandırmıştır. Köy Enstitüleri bir nostalji değildir. Köy Enstitüleri Cumhuriyet Devrimi’nin dününün, bugünün ve yarınının gerçeğidir.
Akordiyon Çalan Bir Köy Enstitülü Öğrenci
Akordiyon Çalan Bir Köy Enstitülü Öğrenci
Nadir Eyinnen son olarak şu görüşü öne sürüyor: “Hasan Ali Yücel’in ‘Bu bizimdir, kimseden almadık; bizden alsınlar…’ dediği Köy Enstitülerini bugün yeniden kurabilir miyiz? Hayır. Aynısını kuramayız, ama daha iyisini kurarız. Çünkü bugün gerek bilgi açısından, gerek yetişkin insan açısından, gerekse teknoloji açısından 1940’lara göre çok daha ilerdeyiz. Peki, sorun ne? Sorun 1946’lardaki sorunla aynı.Bunun için Cumhuriyet Devriminden vazgeçmiş, uzlaşmacı ve teslimiyetçi anlayışların ve karşı devrimcilerin elinden kurtulmak gerekir. Cumhuriyet Devrimi'ni sürdürmek, Toprak Devrimi’ni tamamlayarak feodalizmi tasfiye etmek, omuzlarımızdaki vazgeçilemez bir görevdir.”
Keman Dinletisi Veren Köy Enstitülüler


2008 Muziklopedi.org sayfasından derlenmiştir
Biz seni hala anlayamadık  ya ona yanıyorum

Bu gün Öğretmenler Günü -Bir şey demek lazım...

Cumhuriyet benden fikri hür,vicdanı hür,irfanı hür nesiller istiyor.
Benim yetiştirdiğim neslin, işte tam da bu sebeplerle cumhuriyeti istediğini düşünüyorum.
                                                                                                                  Dilek UÇMAK
                                                                                

14 Kasım 2013 Perşembe

"Atatürk Haftası" konulu resim yarışmasına katıldık sonucu bekliyoruz


SELİN SAĞNAK


NESLİHAN AKCAN
CANAN KUZUOĞLU
CEYLİN GENÇ
Ne yazık ki
yarışma ilçe çapında değil okul çapındaymış:(Neyse eserlerimizi biz beğendik,size sunduk:)


12 Kasım 2013 Salı

Good afternoon:D
My name is teacher Wish:)

4.Sınıf 1. Dönem 1. Fen ve Teknoloji Sınavı


     4. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILISI

1)Vücudumuza belirli bir biçim veren, destek sağlayan ve kemiklerden oluşan yapıya ne denir?(5 puan)

a)Eklem                   b)İskelet                    c)Omurga                       d)Kafatası


2)Kemiklerin birleşme yerlerine ne ad verilir? (5 puan)

a)Kas                      b)Kafatası                    c)Eklem            d)Omurga

 
3)Doğru soluk alıp verme nasıl olur? (5 puan)

a)Burundan alınıp burundan verilir.               c)Ağızdan alınıp ağızdan verilir.

b)Ağızdan alınıp burundan verilir.                 D) Farketmez


4)Oksijen bakımından zenginleşmiş kanı kalpten diğer organlara taşıyan damarımız hangi seçenekte doğru verilmiştir? (5 puan)

      A) Toplar damar   B) Atardamar      C)Kılcal damar     D)Küçük damarlar

 

5)   Aşağıdaki organlardan hangisi isteğimizle çalışır? (5 puan)

        A-) Kalp      B-) Pazı     C-)Akciğer       d-) Mide

 

6)   Soluk alma sırasında aşağıdakilerden hangisi gerçekleşmez? (5 puan)

           A)  Diyafram kasılır.           B)Havadaki oksijen  kana geçer. 

           C)Göğüs kafesi daralır     D) Karbondioksit akciğer boşluğuna geçer

 

 7)  Mutlu , solunum organlarının sağlığını korumak için  hangisini yapmalıdır ? (5 puan)

       A) Ağzından  nefes almalı                               B) Sigaralı ortamlardan kaçınmalı

       C)Havasız ve pis ortamlardan kaçınmamalı   D) Yemek yerken konuşmalı

 

8) Mehmet, çeşitli durumlar sonunda  arkadaşlarının nabzını ölçmek istemektedir.Hangi arkadaşının nabzı daha yüksek çıkacaktır ? (5 puan)

     A-)Okulun çevresinde yürüyerek tur atan Eylül ‘ün          B-)Sırasında kitap okuyan Berk’in

     C-)Basketbol oynayan Uğur ‘un                                        D-)Resim yapan Hülya ‘nın

 

9) Soluk alıp vermede görevli olan yapı ve organlardan değildir? (5 puan)

a)Burun              b)Akciğer         c)Böbrekler                d)Soluk Borusu


10) Vücudumuzun ihtiyarcı olan oksijeni havadan alır, dışarı karbon dioksit veririz.

Soluk verirken hava hangi yolu izler? (5 puan)

a)Burun – gırtlak - soluk borusu - akciğer           c)Akciğer -soluk borusu- gırtlak- yutak- burun

b)Soluk borusu – gırtlak – akciğer - burun          d)Burun -akciğer -soluk  borusu -gırtlak

 

11) Aşağıdakilerden hangisi dolaşım organı olan kalbin görevidir? (5 puan)

A)Kanı damarlara pompalamak.                    c)Besinleri ilgili yapılara taşımak.

b)Kanı temizlemek.                                        d)Vücut için gerekli maddeleri iletmek.

 

9) Aşağıdaki bilgilerden doğru olanlara (D), yanlış olanlara ise (Y) yazınız. (8 puan)

(  ) Kaslar lifli bir yapıya sahiptir.

(  ) Egzersiz yapmak kemikler ve kaslar için sağlıklıdır.

(  ) Süt ve süt ürünleri kemik gelişimine yardımcı olmaz.

(  ) Bebeklerin nabız sayısı yetişkinlerin nabız sayısından daha azdır

(  ) Kemik, eklem ve kas yapıları vücudumuzun hareketini sağlar.

(  ) Kafatası kemiği uzun kemiklere örnektir.

  ( )Omurga kemiklerimizdeki eklemler oynar eklemlerdir.

   ( )Kalp kası dışındaki kırmızı kaslar isteğimizle çalışır

13-) Aşağıda iskeletin bölümleri ve görevleri verilmiştir. Birbirine uygun  eşleştirmeler yapınız (4 puan)

 

Kafatası                                              Kalp ve akciğerlerimizi korur.

Göğüs Kafesi                                   Yürümemizi, koşmamızı ve tutmamızı sağlar

Omurga                                            Beynimizi dış etkilerden korur.

Kol ve Bacak Kemikleri                   Gövdemizin dik durmasını sağlar ve omur iliği korur.

 

14-) Aşağıdaki boşlukları uygun kelimelerle doldurunuz(8 puan)

  • Dolaşım organlarından olan ……………………… akciğerlerin arasında yer alır.
  • Besin ve oksijen  insan vücudunda  …………..üretimi için kullanılır.
  • Doktorların  kalp ve akciğer sesini dinlemek için kullandıkları  araca ……………….. adı verilir.
  • Kemiklerin birbirine bağlandığı yerler ………………… olarak adlandırılır.
  • Kan damarlarda dolaşarak bütün vücuda   ……………. …. ve  ……………….. taşır.
  • Kalp atışının damarlarda  yarattığı etkiye  ………………… denir .
  • Ağız ve burun boşluğunun birleştiği  yere ……….. denir.
  • ………………. , alınan havanın ısınmasını sağlarken  mikropların vücuda girmesini önler

15-) Aşağıda  verilen kemik çeşitleri  ile  örnekleri arasında  uygun eşleştirmeler yapınız. (6 puan)

 
       Uzun Kemikler                            Kafatası, kalça ve göğüs kafesinde bulunur.

      Yassı Kemikler                              Omurga, el ve ayakbileklerinde bulunur.

       Kısa Kemikler                              Kol ve bacaklarda bulunur

 

16-)Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun kelimelerle doldurunuz (4 puan)

       Soluk alma sırasında  göğüs kafesi …………..

       Soluk alma sırasında  akciğerler …………………ile dolar.

       Soluk alma sırasında ……………..kasılır

       Soluk alma sırasında  kana …………….geçer.

 

                 1- Kalp           4 -Damar

                 2 -Yutak         5- Soluk borusu

                 3- Akciğer      6- Kan

 17-) Yukarıda verilen yapıların ait olduğu sistemler hangi seçenekte doğru verilmiştir? ( 5  puan )


              SOLUNUM           DOLAŞIM

      A)         1-3-5                      2-3-4

      B)         2-3-5                      1-4-6

      C)         2-4-6                      1-3-5

      D)         3-4-5                      1-4-5

 

18-)  Aşağıdaki kavram haritasını inceleyi doldurunuz .(10 puan)                                  

                                      CANLI

                                 


  SOLUNUM                                  …………………….

 
 …………………….     

 …………………….                          KALP              …………………….

 ……………………. 

 …………………….         

 …………………...                                    KAN

 ……………………

 

                          ……………………….       KARBONDİOKSİT         BESİN 
                                                                                                                                            

11 Kasım 2013 Pazartesi

10 Kasım 2013 Pazar

Yine Bir 10 Kasım Sabahı ve Sen Yoksun


MUSTAFA KEMAL'LER TÜKENMEZ


Tükenir elbet,

Gökte yıldızlar, denizde kum tükenir.

Bu vatan, bu topraklar cömert,

Kutsal bir ateşim ki ben sönmez,

İnanın Mustafa Kemal'ler tükenmez..

 

  

Ben de etten kemiktendim elbet,

Ben de bir gün göçecektim elbet,

İki Mustafa Kemal var iyi bilin,

Ben işte o ikincisi sonsuzlukta,

Ruh gibi bir şey görünmez,

İnanın Mustafa Kemal'ler tükenmez..

 



Hep kardeşliğe, bolluğa giden yolda,

Bilimin, yapıcılığın aydınlığında,

Güzel düşünceler, soyut fikirlerde ben,

Evrensel yepyeni buluşlarda,

Geriliği kovmuşum ben, dönmez,

İnanın Mustafa Kemal'ler tükenmez..

 



Başın mı dertte, beni hatırla,

Duy beni en sıkıldığın an,

Baştan sona her şeyiyle bu vatan,

Sakın ağlamasın kasımlarda,

Fatihler, Kanuniler ölmez,
 

İnanın Mustafa Kemal'ler tükenmez..
 
 
                                                         Halim YAĞCIOĞLU
 


 

İnanın Mustafa Kemaller tükenmez...
        

Hakkımda

Fotoğrafım
Merhaba, ben Dilek Öğretmenim. Öğrencilerim bana bu şekilde seslenirler.Dilek Öğretmeniiiiim ! Ne kadar sıcak ve içten bir sesleniş, sizce de öyle değil mi...Hepsi de yüksek bir seziş ve anlayışa sahipler .Onlarla birliktelik çok keyifli. Yenilik ,ilerleyiş hep onlar için. Bu yönleri beni sürekli bir arayış,daha farklı alanlarda da çalışmaya sevketti.Bu doğrultuda Beşeylül İlkokulu 5/B sınıfı adına açtığım ,ardından 1/E sınıfı için devam ettiğim bu sayfada sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum.